Den manliga blicken och den estetiska hegemonin. - 3 november 2017

...
En man kommer fram på ett vernissage och viskar frågande; "är det en Issey Miyaki?" Jag viskar som svar; "nej, det är en Dries Van Noten". Det gällde inte konsten, utan kavajen som konstnären bar. Ordväxlingen som främst påminner om ett utbyte av kryptiska kodord i en gammal spionfilm - var det bara en enkel fråga två män emellan eller vittnade det om något annat?
...
Uttrycket "kläderna gör mannen" tillskrivs gärna Mark Twain, men har i själva verket sitt ursprung i Quintilianus' "Institutio oratoria", utgiven år 95 och de bevingade orden Vestitus virum reddit. Kläderna gör förstås inte bara mannen utan alla människor. Twains tillägg "att nakna människor inte har något större inflytande på samhället" tillför en dimension som sätter uttrycket i ett kulturellt sammanhang både historiskt och i vår samtid. Ju mer hud som visas - desto mindre makt och inflytande.
...
Trita Parsi en av rådgivarna i Obamas inre krets, född i Iran och uppväxt i Uppsala, vittnar om hur Jan Eliasson irriterat markerade hans grepp att hänga sin kavaj över stolsryggen som ung praktikant i FN. Parsi tolkade det som att respekten för arbetsplatsens allvar krävde att kavajen inte togs av. Sannolikt handlade det om att ikläda sig de maktmedel som situationen krävde rent symboliskt.
...
Sagan om kejsarens nya kläder har gjort oss kollektivt vaksamma mot såväl nakenhet som oproportionerligt intresse för snygga och exklusiva kläder. I alla fall om vi är män.
...
Om vi avkodar den betydelse som klädedräkten erbjuder kan vi då välja att tala det maktspråk vi behagar? Vill vi det? Kan vi tala annorlunda?
...
Designern Maria Grazia Chiuri visade förra hösten sin första kollektion som modehuset Diors första kvinnliga chefsdesigner. Utöver den prakt som förväntas av ett modehus av Diors kaliber framträdde en enkel t-shirt lanserad i den nya chefsdesignerns anda. Paris modeveckas största sensation var ett faktum. T-shirten bar texten; "WE SHOULD ALL BE FEMINISTS".
...
Jag besöker en koncert i Malmö och passerar Fredrik Strage i entrén. Jag känner inte honom och det är inget märkligt med det, om det inte vore för att vi hade likadana t-shirts. Den t-shirt jag köpte på bruksgatan i Helsingborg för 15 år sedan som bär på trycket "Airstop Düsseldorf" mötte sin tvilling. Var det bara ett sammanträffande, eller antydde tillfälligheten något annat?
...
Paradoxalt - var fullständigt medveten om hur du klär dig, men gör det på ett sådant sätt att du inte ägnar det någon uppmärksamhet, i alla fall inte utåt sett.
...
Om du ändå vill veta - viska; "Kejsaren är naken", eller "är det en Issey Miyaki?”