Löpandets konst - 22 oktober 2014

Läser om tarahumarelöpare. Kan inte undgå att påverkas...att nicka instämmande. För det är så det är - människor gör ursprungligen saker för att det är nödvändigt. Nödvändigt njutbart. Allt annat är historia. Så är det också med måleriet, med konsten. Innan någon begrep att de gjorde konst, eller ens en målning, gjorde de vad de gjorde - för att det var ursprungligt njutbart. Och inte bara därför. Själva överlevnaden stod på spel - mänskligheten självt. Tanken, drömmen och förståelsen vilade på själva aktiviteten - måleriet, såväl som löpandet. När jag undrar varför jag fortsätter att göra bilder och under vilka skäls förtecken, är det bara att ge mig ut på en löptur - att ställa mig inför dukens yta - för dess egen skull. För att vi lever. För att vi längtar. För att vi njuter. För att vi är människor. För att jag vill.